Vädret i Languedoc

 

Kustlinjen och de skyddande bergen ger ett varierat klimat.

Kustslätterna är typiska för Medelhavet, mycket sällan frysgrader på vintern och höga medeltemperaturer på sommaren ofta runt 30º. Det hävdas att området har mellan 300 och 330 soldagar per år.

Längre in i landet blir havets inflytande mindre och temperaturerna är några grader kallare på vintern och lite högre på sommaren. Nîmes är beryktat med att vara den varmaste platsen i Frankrike och uppmätte 2001 en temperatur på 43º i skuggan. 2003 var en mycket varm sommar med många vindstilla dagar med temperaturer över 40 strecket.

I bergen regnar det mer och temperaturen där beror mest på höjden över havet.

Större delen av Languedoc har en vacker vinterdag så varmt som upp till 20º.

Det regnar ungefär 700 mm per år på slätterna och mer uppe i bergen. Somrarna är exceptionellt torra med tillfälliga ofta kraftiga skurar på hösten. I september 2002 kom det 680 mm på 48 timmar.

Den kalla nordliga Mistralen en vind som kommer från Rhônedalen påverkar de östra delarna av Languedoc, och den nordvästliga Tramontaine påverkar västra Languedoc. Båda blåser i några dagar, flera gånger per år.

 

När ska man åka?

 

Även om Languedoc aldrig är så välbesökt som andra delar av området runt Medelhavet så är det ganska mycket folk under skolloven, som börjar i juni och slutar i augusti. Under dessa månader är området mest välbesökt.

Vädret i juli augusti kan vara obekvämt varmt med temperaturer i inlandet på över 40º C. Under vinterperioden kan det förekomma perioder med ganska mycket regn men sällan mer än några dagar i rad.

Den bästa tidpunkten är att besöka Hérault är april till mitten av juni och september, särskilt om man har tänkt sig någon typ av fysisk aktivitet. Vid denna tidpunkt är det mycket få turister och vädret är mycket behagligt.

Vill man sola och bada och ta det lugnt passar juni – september mycket bra.

Medeltemperaturer i Hérault:

 

januari

10 º

februari

12 º

 mars

15 º

april

17 º

maj

21 º

juni

25 º

juli

28 º

augusti

27 º

september

24 º

oktober

20 º

november

18 º

december

11 º