MIDI

 

Med ordet Midi (med stor bokstav) som betecknar södern, avses i Frankrike landets sydöstra del, ett vidsträckt landskap som sträcker sig från Pyrenéerna via Rhônedeltat till den italienska gränsen. Området omfattar två regioner: Languedoc Roussillion och Provence.

När fransmännen pratar om le Midi glömmer de alla vardagliga problem. De skiner upp och ser likt en hägring yviga palmkronor som speglar sig i en kristallklar vik, gyllengula mimosablommor som livar upp februari landskapet, gröna olivlundar och blå lavendelfält.

I hela sin längd är ”le Midi” ett område som präglas av Medelhavsklimat med heta och torra somrar, vanligtvis milda vintrar, tidigt doftande vår och sällan förekommande men tidvis kraftiga regn. Klimatet betyder minst lika mycket som platsernas skönhet för området som populärt turistmål.

 

 

Languedoc Roussillon    

 

 

Regionen består av fem departement från Pyrenéerna i söder med Pyrenées Orientales. Aude, Hérault och Gard utmed Medelhavet och slutligen Lozère i norr med bergskedjan Cevennerna.

 

 

Mitt i hjärtat av Languedoc Roussillion ligger departementet Hérault.

I detta soldränkta hörn av Sydfrankrike hittar ni sandstränder längs Medelhavet, vilda öppna områden i Cevennernas berg, kloster och slott för sightseeing och vingårdar där ni kan smaka på viner från området.

Departementet Hérault täcker en yta av 6200 km² och det bor ungefär 90 000 personer, som till största delen bor i Montpellier, Séte och Béziers – tre mycket olika städer var och en med sin speciella karaktär och charm.

 

Landskapet börjar med de branta skrovliga mycket vackra klipporna i den södra delen av Centralmassivet (Cevennerna) och sänker sig försiktigt tills det öppnar sig som en amfiteater ned mot Medelhavets kust.

Bergssluttningarna är täckta med vinrankor som ändrar färg efter årstiderna. De små byarna nästlar in sig i den frodiga betesmarken en del byar uppflugna bland klipporna. Blommande körsbärsträd, valnötslundar, bok och tallskogar… allt detta finns i Hérault.

När man klättrar i Caroux eller vandrar i ravinen längs floden Vis kan man gå i timmar utan att möta någon förutom enstaka fiskare eller några får.

 

Hjärtat av Hérault är Languedoc-slätten som sett allt: från romarna som planterade vinstockar och olivlundar åt munkarna; från korsfararna mot Catharerna, till upplysningstidens arkitektur; från bönderna i det förgångna till vinodlarna av idag. Varje tid har satt sina spår.

 

Kustlinjen i Hérault är en av de mest oförstörda och skyddade i Medelhavet och sträcker sig från den gripande vackra regionen Camargue till den tredelade Canal du Midi.

Slätterna vid havet är flacka och sandiga och endast vid Séte och Cap d´Agde når bergen ner till havet och bildar klippor. Största delen av kusten är en del av ett naturskydds projekt, ”conservatoire du Littoral et des Espaces Lacustres”

 

 Med sina sjöar och saltvattens laguner, raviner, grottor och floder, berg och stränder, soliga klimat och kulturella attraktioner är Hérault en magnet för turister från hela Europa.

Området med sina ca 300 soldagar per år är mycket lämpligt för utomhusaktiviteter, och det finns mycket att göra här.

 

Vid havet och i de mycket vackra sjöarna ”Lac du Salagou” och ”Lac de la Raviège” kan man bada, windsurfa, dyka och paddla kanot mm.

Det finns även många fina vandringsleder både i bergig terräng och mer lättpromenerat. I Cevennerna kan man även paddla kanot i forssar och på vintern åka skidor, och för den som vill kan man även klättra i berg. Vill man färdas långsamt på vatten kan man hyra en liten pråm och glida fram på ”Canal du Midi” eller i Camargue, med sina rosa flamingon. Djurparker och akvarium finns det flera olika att välja på i området. Det finns flera mycket vackra grottor med stalaktiter och stalagmiter bl a ”Grotte de Labeil, Grotte de la Devèze” och ”Grotte de Clamouse” på mindre än 1 timmes bilresa.                     

Golfbanor finns det 8 stycken i Hérault och i Languedoc finns fler banor.