Hur tar man sig till Hérault?

 

Det finns mycket få organiserade paketresor till Languedoc. De flesta besökare reser på egen hand och stannar på hotell, campingplatser eller hyr ett hus.

De flesta av de europeiska besökarna kommer med bil. Montpellier är ca 9 h från Calais, 6 h från Paris, 3,5 h från Genève, 3 h till Barcelona och 3 h till den italienska gränsen. Motorväg A 75 är numer tack vare den mycket vackra och höga (världens högsta bro) Viaduc du Millau en mycket bra väg om man kommer från Paris, avfart 59 Pezenas. Ett annat alternativ är att åka via Luxemburg sedan A 31/A 6/A 7/A 9 genom Rhônedalen över Dijon, Lyon och Nîmes, man åker då av avfart 34 Agde 10 km före Pézenas och vidare väg D 13 mot Pezenas, eller avfart 33 Séte och sedan väg N113 mot Mèze och vidare mot Pézenas. Ett annat bra alternativ är att åka lite längre i Tyskland och komma in i Frankrike vid Mulhouse och sedan vidare mot Rhônedalen A 36. Det man får tänka på är att de franska Autoroute är tullbelagda så man får räkna med den kostnaden. Det finns även alternativa vägar utan vägtullar. Det tar då längre tid men man får se mycket av den franska landsbygden. Bensinen är också billigare om man tankar på de stora varuhusen som alltid har bensinmackar i anslutning.

 

Det finns 4 olika flygplatser att välja på i området:   Montpellier 5 mil, Nimes 10 mil, Carcassonne och Perpignan 11,5 mil och t ex Ryanair flyger på alla dessa destinationer.

 

Detta i kombination med att hyra bil kan nog bli billigare och spara lite tid. Nackdelen kan vara att med egen bil kan man ta med sig lite mera vin och andra godsaker.

 

Det franska järnvägsnätet är bra och effektivt men inte så billigt. Man kan åka Paris – Montpellier på 3 h.

 

Karta över de största motorvägarna